Международно летище Хенри Коанда в Отопени

Международно летище Хенри Коанда (с международни означения – IATA: OTP и ICAO: LROP) е едно от най-модерните в източна Европа и съответно най-голямото летище в Румъния. Разположено е в град Отопени, на около 15-20 км. от централната част на Букурещ. Броят на пътуващите през летището постоянно се увеличава, като през 2015 година през летището са преминали над 9 200 000 пътника. През последните 20 години летището се модернизира на няколко етапа, като по план с последния етап към 2022 година трябва да има изграден още един терминал.

 

Летище Хенри Коанда в Отопени разполага с един терминал с два сектора – Пристигащи и Заминаващи. Сектор Заминаващи е на едно ниво, с няколко реда гишета за чекиране. Също така има няколко кафенета и обменни бюра. Сектор Пристигащи е на две нива, всяко с по три ленти за багаж – на долното ниво са ленти номер 4, 5 и 6; на горното ниво са ленти номер 1, 2 и 3. На горното ниво също така има кафене и информационен център. Двата сектора са свързани с топла връзка, в която има няколко обменни бюра, банкови офиси, тоалетни и други.

 

До летището може да се стигне с регулярен градски транспорт – автобуси номер 780 и 783. Има проект, според който до 2018 година трябва да се изгради връзка с метрото в Букурещ. От 2012 година в сектор пристигащи има терминал, чрез който може да се поръча такси. От 2016 година пред летището може да се наеме свободно такси с фиксирани тарифи.

Scroll to Top